Prenočišča, sobe in zasebni apartmaji
apartmaji izola... Refresh for more!

Izola

Izola je zelo prikupno, urejeno in mikavno ribiško mestece, ki s svojimi prestižnimi turističnimi objekti, razgibano zgodovino, obilico kulturnih in arhitekturnih spomenikov privablja goste.

Mesto leži na slovenski obali, samo staro mestno jedro pa se nahaja na nekdanjem otoku, ki so ga v 19. stoletju z nasipanjem povezali z bližnjim kopnim. Prebivalci prvotnega naselja so bili ribiči in kmetje (vinogradniki, vrtnarji), dokler se niso konec 19. stoletja pojavile kar tri tovarne za konzerviranje rib. Že prva je l. 1879 preprečila gospodarsko in prebivalstveno krizo, kakršno sta doživljala Piran in Koper (v času gospodarskih kriz je stagniralo ali celo nazadovalo št. prebivalcev Pirana in Kopra, ne pa tudi Izole, kjer se je razvijala industrija).

Med obema svetovnima vojnama sta delovali dve tovarni, ki pa sta bili po 2. svetovni vojni združeni v skupno podjetje. Povojni gospodarski in prebivalstveni dvig Izole je temeljil na industriji igrač (Mehanotehnika), živilski industriji in ladjedelništvu, pa tudi na razvoju turizma. Urbanistična rast jo je povezala s sosednjima, nekdaj kmečkima naseljema Livado in Poljem, vlogo stanovanjske mestne četrti pa opravlja še naselje Jagodje.

Izola ima 14.000 prebivalcev. Povprečna poletna temperatura je 28 °C, povprečna zimska temperatura pa 5 °C. Izola ima v povprečju 300 sončnih dni na leto.

Vir: Wikipedia